יום שני, 1 באוגוסט 2022

עדכוני פסיקה וחקיקה יולי 2022

 לקוחות נכבדים,

להלן עדכוני פסיקה וחקיקה מהחודש החולף.

הגבלות שימוש במזומן

החוק לצמצום השימוש במזומן נועד לסייע במאבק בהון השחור ובפעילות פלילית כמו העלמות מס, הלבנת הון, וכן לעשות צדק עם אוכלוסיית משלמי המסים כחוק.

בחוק נקבעו הגבלות על השימוש במזומן ובשיקים והן חלות על עוסק, אדם פרטי, תייר, רואה חשבון ועורך דין בעת מתן "שירות עסקי" ללקוח.

החל מיום 1.8.2022יעודכנו הסכומים המרביים המותרים לשימוש במזומן. בעסקאות עם עוסקים התקרה תעמוד על 6,000 ₪ (במקום 11,000 ש"ח) ובין אנשים פרטיים על 15,000 ₪ (במקום 50,000 ש"ח).

עוסק/אדם פרטי  המשלם או מקבל  שכר עבודה עד לסכום של 11,000 ₪ אין לו הגבלה על קבלה או תשלום במזומן.
כששכר העבודה גבוה מסכום זה, חל איסור לעוסק/האדם הפרטי לשלם/לקבל באמצעות מזומן, החל מהשקל הראשון.

לפיכך, מבחינת שכר אסור לשלם/ לקבל שכר עבודה במזומן כששכר העבודה גבוה מ-11,000 ₪.
במידה ושכר העבודה ששולם במזומן גבוה מ-11,000 ₪ (למשל זכר עבודה המשולם בסך 15,000 ₪), אזי העיצום הכספי יחול על כל ה- 15,000 ש"ח.
ההגבלות חלות על שיקים עבור: עסקה, שכר עבודה, תרומה, הלוואה, מתנה.

עוסק (במסגרת עסקו) יקבל או ייתן שיקים, בכל סכום, רק כאשר שם מקבל התשלום נקוב בשיק כנפרע או כנסב.
כמו כן עוסק יסב שיק ויקבל שיק מוסב, רק אם שמו ומספר תעודת זהותו של המסב נקובים בשיק. ההגבלות הללו חלות לגבי כל סכום של שיק.


זכות השימוע ועילות נוספות

סע"ש (ת"א) 31161-01-19 ירון נגר-תירוש סוכנות לביטוח בע"מ

פסק הדין מפרט את המסכת העובדתית הבאה:

בית הדין מקדים אחרית לראשית וקובע כי דין התביעה להתקבל בחלקה במובן זה שהשימוע היה שלא כדין.

הנתבעת רצתה לפטר את התובע וזימנה אותו למחרת היום לשימוע (מיום הזימון).

הן התובע והן הנתבעת מודעים לכך שהיו פגמים בשימוע.

התובע טען כי הנתבעת לא מסרה לו את פירוט הטענות שבגינן הוא מזומן לשימוע, השימוע נערך תוך פחות מ-24 שעות לאחר הודעת הזימון לשימוע וההודעה על סיום העסקה ניתנה ביום השימוע.

הנתבעת מצידה טענה כי היו פגמים מינוריים בהליך השימוע, אך כעקרון זכות השימוע נשמרה.

בית הדין קובע כי הפגמים שנפלו בהליך השימוע הם מהותיים ולא פרוצדורליים.

בית הדין קובע כי לתובע לא ניתנה אפשרות להתכונן כראוי לשימוע וכן כי סמיכות הזמנים בין מועד השימוע למכתב הפיטורים בעייתית וכפי שקובע בית הדין כלשונו:

"גם העובדה כי לתובע ניתן מכתב פיטורים זמן קצר לאחר שיחת השימוע ועוד באותו היום (בין אם חלפה שעה בלבד כטענת התובע, או חמש שעות, כטענת הנתבעת), מחדדת את המסקנה ולפיה השימוע לא נערך בנפש חפצה, כפי המתחייב"
בהמשך פסק הדין מובאת טענת התובע כי שכרו הועלה ללא הודעה כקבוע בחוק הודעה לעובד.

בית הדין קובע כי המקרה עונה להגדרת החריג הקיים בחוק הודעה לעובד ולמועמד לעבודה (תנאי עבודה והליכי מיון וקבלה לעבודה), תשס"ב-2002 ולכן התביעה בעילה זו נדחית.

עוד הוסיף התובע וטען כי תלושי השכר שלו היו פיקטיביים, בית הדין דחה טענה זו וקבע כי התובע לא הרים את נטל ההוכחה בעילה זו.
בנוסף, התובע טען כי הוא זכאי לגמול שעות נוספות, גם עילה זו נדחתה, כאשר בית הדין קבע כי הנתבעת אסרה על התובע לעבוד בשעות נוספות.

בסופו של דבר נקבע כי הנתבעת תשלם לתובע סך של 28,500 ₪

לסיכום
אנו למדים מפסק דין זה כי הליך השימוע הוא הליך שיש לדקדק בו, הן בפירוט הזימון לשימוע, הן במתן זמן מספק לעובד להתכונן לקראת השימוע, והן במתן זמן דרוש לאחר השימוע לצורך בחינת טיעוני העובד בלב פתוח ובנפש חפצה ולא הליך שימוע למראית עין.

נקודות זיכוי ממס הכנסה להורים לילדים בגילאי 6-12

תושבי ישראל זכאים לנקודות זיכוי ממס, אשר מפחיתות את גובה תשלום מס ההכנסה שעליהם. הזכות הבסיסית עומדת על 2.25 נקודות לכל תושב, כששווי נקודה, נכון ל-2022 הוא 223 ₪ לחודש, שהם 2,676 שקל לשנה. נשים זכאיות לחצי נקודה נוספת.

במאי האחרון אושרה בחקיקה הטבה לפיה הורים לילדים שנולדו בין 2010-2016 זכאים בשנת 2022 לנקודת זיכוי נוספת. מדובר בילדים אשר בשנת 2022 יהיו מעל גיל 5 אך עדיין לא בני 13.

הזכאות היא לכל אחד מן ההורים ובכל סטטוס משפחתי/ זוגי (גם להורה שהילדים אינם בחזקתו, ידועים בציבור, פרודים או נשואים), והיא ניתנת על מס הכנסה מיגיעה אישית.

משפחות שבראשן הורה אחד (כשההורה השני אינו בחיים או שזהותו אינה ידועה) יקבל ההורה 2 נקודות זיכוי

הטבה זו היא נוספת לנקודות זיכוי אחרות המוענקות להורים.

עובדים שכירים יקבלו את ההטבה רטרואקטיבית מינואר 2022 (ניתן לבקש בקשה להחזר מס בור הורה שחדל לעבוד) ומחלקות השכר במקומות העבודה צריכות היו לעדכן את ההטבה כבר מתלוש חודש יוני.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה